Cum ştii ca esti in depresie

Cea mai frecventă întrebare pe care o primesc este: “Cum ți-ai dat seama că ești în depresie?” Cu sinceritate vă spun, partea cea mai dificilă a fost că inițial nu mi-am dat seama. Adesea, cum apare depresia este într-un mod insidios, treptat, fără ca tu să simți imediat schimbările. O perioadă îndelungată am trăit cu sentimentul confuz că “nu sunt bine”, fără să pot defini clar ce înseamnă asta. Depresia are această capacitate de a-ți estompa limpezimea minții, lăsându-te să te simți pierdut și fără ghidaj. Plus că eu mă focusam pe suferința copilului, nu și pe a mea.

În zilele în care eram copleșită de oboseală, lipsă de sens și scop, credeam că este doar o fază temporară. Eram confuză și încercam să găsesc explicații în exterior pentru starea mea, dar depresia îmi umbrea judecata. Am început să observ că aceste sentimente nu sunt trecătoare, iar impactul asupra relațiilor mele și asupra activităților zilnice devenea tot mai profund. Comportamentul meu oscila între retragerea socială și iritabilitate, afectându-mi atât starea proprie, cât și pe cea a celor din jur.În zilele în care eram copleșită de oboseală, lipsă de sens și scop, credeam că este doar o fază temporară. Eram confuză și încercam să găsesc explicații în exterior pentru starea mea, dar depresia îmi umbrea judecata. Am început să observ că aceste sentimente nu sunt trecătoare, iar impactul asupra relațiilor mele și asupra activităților zilnice devenea tot mai profund. Comportamentul meu oscila între retragerea socială și iritabilitate, afectându-mi atât starea proprie, cât și pe cea a celor din jur.

A fost nevoie de o serie de incidente neplăcute, de pierderi personale și profesionale, pentru a recunoaște că ceva nasol se întâmplă și că “nu sunt bine”, că sunt în depresie și că am nevoie de ajutor. De asemenea, a fost nevoie de curajul de a căuta ajutor în exterior, chiar dacă inițial am negat această necesitate. Ajungând în cele din urmă la un specialist, am înțeles că recunoașterea problemei și căutarea de suport profesional sunt pași esențiali către recuperare.

Este foarte important să ne ascultăm corpul și mintea, să fim atenți la semnalele subtile care pot indica o posibilă depresie. A căuta ajutor și a accepta că „nu ești bine” poate fi dificil, dar este un act de curaj și primul pas către îmbunătățire și redobândirea unei stări de bine. Ghidajul unui specialist poate oferi claritatea și suportul de care avem nevoie pentru a regăsi sensul și scopul în viața noastră.

Viața este frumoasă, depinde ne noi ce parte alegem să vedem, simțim, trăim.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *